Αθλητικό Λύκειο Πάφου

(Αθλητικά Τμήματα)

Διακρίσεις / Ανακοινώσεις / Δράσεις

Η παρουσία των Αθλητικών Σχολείων στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, από το 2006-2007 σε δύο πόλεις, τη  Λευκωσία και τη Λεμεσό,  έχει συμβάλει στη βελτίωση των σχολικών αποτελεσμάτων των μαθητών-αθλητών τόσο στην αθλητική όσο και στην ακαδημαϊκή τους επίδοση.

Σκοπός των Αθλητικών Σχολείων (τμημάτων) είναι η πολύπλευρη στήριξη των μαθητών-αθλητών που διακρίνονται στον Αθλητισμό, τόσο σε επίπεδο σωστής προετοιμασίας όσο και πετυχημένης ακαδημαϊκής και αθλητικής σταδιοδρομίας. Μέσα από τα Αθλητικά Σχολεία οι νεαροί αθλητές και  αθλήτριες μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική τους επίδοση και παράλληλα να βελτιώσουν τα μαθησιακά τους αποτελέσματα με απώτερο  σκοπό την πρόσβασή τους στα Ανώτερα Τεχνολογικά και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας.

Οι στόχοι του:
• Η διατήρηση του ίδιου προγράμματος σπουδών και κανονισμών λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (ισότιμο απολυτήριο με τους άλλους μαθητές ).
• Διευκόλυνση των μαθητών-αθλητών με τρείς (3) πρωινές προπονήσεις την  εβδομάδα.
• Στενή παρακολούθηση της ακαδημαϊκής επίδοσης των μαθητών .
• Η παιδαγωγική στήριξη που θα τονώσει ψυχικά και συναισθηματικά τους μαθητές-αθλητές και θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στη δοκιμασία των εξετάσεων. 
• Να προετοιμάσει υπεύθυνα τους μαθητές-αθλητές για τη ζωή και να συντελέσει στη διαμόρφωση ελεύθερων, υπεύθυνων και δημοκρατικών πολιτών.

Τη σχολική χρονιά 2015-2016 το Αθλητικό Λύκειο λειτούργησε για πρώτη φορά στην επαρχία Πάφου, στο Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου, αρχικά με ένα τμήμα στην Α΄ Λυκείου. Την επόμενη σχολική χρονιά, 2016-2017, ο θεσμός επεκτάθηκε στη Β΄ Λυκείου και από τη σχολική χρονιά 2017-2018 λειτουργεί ένα τμήμα σε κάθε τάξη του Λυκείου. Σίγουρα κάθε αρχή και δύσκολη για όλους, όμως πάντοτε με καλή διάθεση και κατανόηση από όλους τους εμπλεκομένους (διοίκηση, καθηγητές, προπονητές, γονείς και μαθητές), καταφέραμε να στηρίξουμε όλοι μαζί τον θεσμό, με αποτέλεσμα να θέσουμε  ψηλά τον πήχη τόσο στην αθλητική αλλά κυρίως στην ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών μας.

Ευχάριστο γεγονός είναι η προσαρμογή του θεσμού στο πλαίσιο λειτουργίας των δύο σχολείων, με την πλήρη ένταξη των μαθητών του στις μαθητικές κοινότητες και την αποδοχή τους χωρίς διακρίσεις.

Η παρουσία του Αθλητικού Σχολείου έχει ήδη καταξιωθεί και έχει δώσει τα πρώτα αποτελέσματα με παγκύπριες και πανελλήνιες επιτυχίες. Οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες επιβεβαιώνουν την ορθότητα του θεσμού και δημιουργούν μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον τόσο στην αθλητική όσο και στην ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών-αθλητών.

Τέλος, ένα τεράστιο, από καρδιάς «ευχαριστώ», στη Διεύθυνση, τους καθηγητές, προπονητές, γονείς αλλά κυρίως στους μαθητές-αθλητές οι  οποίοι  είναι και οι πρωταγωνιστές. Αυτοί που αποτελούν τα θεμέλια της νέας γενιάς πολιτών.

Ευχή όλων μας, να συνεχίσει το Αθλητικό Λύκειο να προάγει το διαχρονικό ιδεώδες

«νους υγιής εν σώματι υγιεί»
(για να είναι ο νους υγιής, πρέπει και το σώμα να είναι υγιές)