Τα Μυθολογικά βραβεία στην Πάφο

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018   

Ο χρόνος που περίμεναν οι βραβευμένοι μαθητές στο βραβείο μας για το Σχολικό Ειρήνη και Συνεργασία 2018 "Γαλαξίας της Ειρήνης - Χώρου, Κοινής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας", συγκλήθηκε με την UNOOSA, το Γραφείο του Χώρου των Ηνωμένων Εθνών και το οποίο παραδόθηκε φέτος στην Κύπρο, στη μυθολογική πόλη της Πάφου, απόγονο τίποτα λιγότερο από τη θεά Αφροδίτη. Το κορυφαίο μέρος αυτού του σχολικού πάρτι ήταν η παρουσία των νικητών σε αυτόν τον σχολικό διαγωνισμό τέχνης που προέρχεται από μακρινά χώρες όπως: η ομάδα της Σχολής Δημιουργικότητας του Χονγκ Κονγκ με τον Mike Chan και την σύζυγός του , δύο νέων νικητών από τη Λετονία και τις οικογένειές τους, την Ελιζαβάτα, ηλικίας 6 ετών από τη Ρίγα και την Καρολίνα, ηλικίας 15 ετών, από τη Jurmala και, ως το κερασάκι στην τούρτα αυτού του διεθνούς κέικ, τους σπουδαίους δασκάλους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Οι εργασίες του Ηρακλή ήταν απαραίτητες επειδή είμαστε στη μυθολογία, φίλοι! για να πάρει την πόλη της Πάφου ανακηρύχθηκε το 2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία, πρέπει να δοθεί στην οργάνωση βραβεία μας και επίσης ήταν μυθολογικά απρόβλεπτες, ο Ποσειδώνας ο Θεός συμμάχησε με Traloc, των Αζτέκων Θεός της βροχή, εξαπέλυσε μια μεγάλη καταιγίδα στην Κύπρο τις μέρες μας ανευ προηγούμενο. Το νερό έφερε οφέλη σε αυτές τις διψασμένες πόλεις  αλλά προκάλεσε καταστροφή στην περιοχή του λιμανιού σε μια πόλη 35.000 κατοίκων ανοιχτή στη θάλασσα. Για όσους δεν έχουν επισκεφθεί την Κύπρο, πρέπει να εξηγηθεί ότι κάθε Κύπριος έχει αξιοπρέπεια και ικανότητα να ενεργεί με 100 κατοίκους. Αυτό εξηγεί γιατί έχουν οικονομικές, πολιτιστικές και διεθνείς σχέσεις της πρώτης τάξης. Βοηθά επίσης τη στρατηγική της θέση, που περιβάλλεται από τους γείτονες οι οποίοι είναι γεράκια του πολέμου το νησί της Αφροδίτης, δηλαδή, η Αφροδίτη στους Ρωμαίους, το νησί του έρωτα έγινε, απρόθυμα, στο νησί του Θεού Άρη, η εμπόλεμη. Αυτές οι έκτακτες συνθήκες κάνουν τους Κύπριους να έχουν μεγάλη ικανότητα βελτίωσης και ότι ο δήμαρχος τους έπρεπε να αντιμετωπίσει τις καταστροφές της φύσης και παράλληλα να προωθήσει και τα “Γαλαξιακά βραβεία”, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου του και όπως αναφέρα προηγουμένος δεινόνοντας την καλύτερη  εικόνα.  Ανακτώντας το Ελληνικό παρελθόν, η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Α’ Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ στην αίθουσα  εκδηλώσεων  με αξιόλογη επίδειξη ορχήστρας, χορωδιών, τραγουδιών Ελληνικού πάθους και κλασσικού και λαϊκού χορού.

Για πρώτη φορά,  ο Paz y Cooperation παρείχε μερικά εξαιρετικά τρόπαια αφιερωμένα στο Δημαρχείο της Πάφου που εκπροσωπούσε δύο περιστέρια με κλαδί ελιάς - την υπερνίκηση της παγκόσμιας πλημμύρας και την αυγή της ζωής στη γη. Ένα ολόκληρο σύμβολο! Η ομιλία του δημάρχου πλούτισε αυτά τα ζητήματα για να διευκρινίσει στους μαθητές που είναι οι νικητές αυτών των Ολυμπιακών του χώρου.

Ένα βίντεο μήνυμα από τον διευθύντρια της UNOOSA, Simonetta di Pippo, συγχαίρει τους νικητές που επιβεβαιώνουν ότι η κατάκτηση του χώρου αποφέρει οφέλη στις αναπτυσσόμενες χώρες για τις ανακαλύψεις που προωθούν την επιστήμη και την τεχνολογία. Μπορείτε να σκάβετε στον ουρανό και ενώ, η ζωή στη γη είναι εμπλουτισμένη. Η συνεργασία με την UNOOSA, η οποία διήρκεσε δύο χρόνια, ήταν πολύ καλή και διοχετεύθηκε από τον Πρέσβη Vicandi και υποστηρίχθηκε από τον Πρέσβυ Salazar, έχοντας στη Laura Fernández Abad έναν απαραίτητο και ικανό κριάρι από την Ισπανία στη Βιέννη πριν από διεθνείς οργανισμούς.Από την πλευρά της UNOOSA, ο Νέος Ζηλανδός υπογράμμισε Η Daria Brankin και η Ιταλική Ottavia Pesce. 
Η πρεσβεία της Ισπανίας ήταν παρούσα στην τελετή, παίζοντας έναν λαμπρό ρόλο όπως κάθε χρόνο από το Φόρουμ της Βαρκελώνης το 2004 στην Κοινότητα της Μαδρίτης στην Puerta del Sol το 2005, κατά την οποία διεθνοποίησε την επίσκεψη, κάθε χρόνο μια νέα χώρα. Από τις Φιλιππίνες μέχρι το Χονγκ Κονγκ, από την Ινδονησία στην Αίγυπτο, από τον Παναμά στο Μεξικό, από το Βελιγράδι στη Βιέννη με μια εισβολή στην Αφρική, στη Νιγηρία και ένα kolossal στο Ντουμπάι, από το Ιράν στην Κίνα, τελικά στην Αργεντινή και, Ενωμένος στη Βιέννη, επισκεφθήκαμε την τουριστική μακέτα της Πάφου. Μια πραγματική περιήγηση στον κόσμο.

Στην ομιλία της, η Helena Cosano, η οποία εκπροσώπησε την ισπανική πρεσβεία στη Λευκωσία, τόνισε την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και Συνεργασίας για την προώθηση αυτών των σχολικών εκστρατειών που ανοίγουν ορίζοντες για έναν καλύτερο κόσμο. Η Helena είναι φιγούρα της τέχνης με πλούσιο πρεσβευτή του πατέρα και την αδελφή της Silvia, αναπληρωτή διευθυντή της Διπλωματικής Σχολής, που διευθύνει τον μακροπρόθεσμο φίλο μου Fernando Fernández Arias. Μπορεί να ειπωθεί γι 'αυτήν ότι ....
 Se puede decir de ella que... de casta le viene al galgo!

Από την πλευρά μου και φορώντας την γραβάτα της Ειρήνης και Συνεργασίας που, κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου, χόρευε σαν να μολύνθηκε από ένα διονυσιακό πνεύμα ... είχε μια δική της ζωή. Καταπληκτικό!

   Την προηγούμενη μέρα, ο δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος μας προσκάλεσε να δοκιμάσουμε μια ολόκληρη σειρά από Κυπριακά πιάτα με καλή Ελληνική ρετσίνα και ούζο.  Οι αναφορές αυτές χρησιμεύουν για να εξηγήσουν με πόση χαρά έχω αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο κοινό και συνέστησα στους μαθητές να είναι καλοί πολίτες, ώστε οι χώρες μας να απαλλαγούν από τη διαφθορά και οι πολιτικοί να είναι στην εικόνα και την ομοιότητα αυτών. Τόνισα τα πλεονεκτήματα των νικητών: τους θαυμαστούς νέους Λετονούς, τους βασιλείς της κινεζικής δημιουργικότητας και τους επίμονες και λαμπρούς Βόσνιους. Οι Μεξικανοί, οι Ιρανοί και οι Ισπανοί θα λάβουν τα βραβεία τους στις 30 Ιανουαρίου, Σχολική Ημέραγια τη Μη Βία και Ειρήνη, Επέτειος του θανάτου του Γκάντι, στη σχολή της Segovia του Caude de Majadahonda Pilar Barroso. 

Εξήγησα ότι το ενδιαφέρον για την Κύπρο είχε πολύ καιρό από το 2004, σε ένα πολύ όμορφη πράξη στο Τολέδο με την Junta de Castilla La Mancha, όπου ο νικητής ήταν δάσκαλοι Κύπριοι και το 2016 με την εκστρατεία «Δον Κιχώτης και Δύναμη της Ουτοπίας», οι νικητές ήταν δύο φανταστικοί δάσκαλοι της Κύπρου που στη τελετή αυτή  αγκάλιασαν την νίκη της Καρολίνας από την Βαλτική Ρίγα και της Ελισάβεττας της ιαματικής πόλης της Jurmala. Ένας γάμος που θα είχε εγκριθεί από τους πιο απαιτητικούς οινοποιούς.
  
Αν η Πάφος έχει την Αφροδίτη, η Πρεσβεία της Κύπρου στη Μαδρίτη έχει την Αφροδίτη του, τον πολύ κομψή πρέσβη Κούλα Σογιάνου και την ομάδα της που αποτελείται από την απαιτητική χριστιανική Tzika και τον υπέροχο Andrea Roussou. Χωρίς τη συνεργασία της Πρεσβείας της Κύπρου, αυτό το βραβείο δεν θα είχε αποδώσει καρπούς.

  Τα σκαμπανεβάσματα δεν ενθάρρυναν την παρουσία φοιτητών και καθηγητών από την Κύπρο, αλλά το τρόπαιο που κέρδισε ο Αρχιεπίσκοπος Μακαρίου ΙΙΙ, αφιερωμένο στον Πατέρα του Έθνους και τον άνθρωπο της ειρήνης, ένας θρησκευτικός άνθρωπος που κατέπληξε τον κόσμο με τον πατριωτισμό του, τη θρησκεία του και την ακλόνητη πίστη στο πεπρωμένο του λαού του.  

Ευχαριστώ επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάφου, τον δήμαρχο του, έναν αετό, μια κουκουβάγια που ξέρει να κοιτάζει πίσω χωρίς να στρέφει το λαιμό του, τον εύγλωττο δημοσιογράφο της Κυπριακής Τηλεόρασης, τον Γιάννη Ανθή, δημοσιογράφο στην Έκθεση της Σεβίλλης, το νεαρό λιοντάρι, Αντώνη, μετακινώντας την ανθρωπότητα δεξιά και αριστερά, και την Άντρη. Ήταν έναν παρανυπό αφιερωμένο στους πρόσφυγες.
 
Αυτές είναι συναισθηματικές στιγμές που δικαιολογούν τις προσπάθειες τόσων εθελοντών που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο! Δεν ξέρω αν είναι σαν τους Κιχώτες, τις τοιχογραφίας του μεγάλου Κώστα εδώ στην Πάφο ή έχουν μια μαγική σχέση με αυτά τα εδάφη εμποτισμένα από ένα μυθολογικό παρελθόν ... όπως και να έχει, συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτούς τους Διαστημικούς Ολυμπιακούς Αγώνες !!!

 Ίσως, με τις φωνές όλων μας, η ειρήνη να μήν βασιλεύει μόνο στο διάστημα αλλά ... επίσης στη Γη!