Μουσικό Λύκειο

Το πρώτο Μουσικό Σχολείο λειτούργησε το Φεβρουάριο του 2006 στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (Λευκωσία) και το δεύτερο το Σεπτέμβριο του 2006 στο ΛανίτειοΑ΄(Λεμεσός). Το Σεπτέμβριο του 2012 λειτούργησαν ακόμη τρία Μουσικά Σχολεία, στην Πάφο στο Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου του Γ΄, στη Λάρνακα στο Λύκειο Αραδίππου και στην Αμμόχωστο στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα. Τα σχολεία αυτά διαθέτουν αίθουσα συναυλιών, βιβλιοθήκη και κατάλληλους χώρους για διδασκαλία μουσικών συνόλων, ατομικών και ομαδικών μαθημάτων καθώς και για την αποθήκευση των μουσικών οργάνων. Για τη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει φροντίσει ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη εργαστηριακή υποδομή και να αγοραστούν μουσικά όργανα, βιβλία και ο εξοπλισμός που χρειάζεται η αίθουσα τεχνολογίας.

Το Μουσικό Σχολείο έχει σχεδιαστεί μέσα στα πλαίσια του υφιστάμενου εκπαιδευτικού συστήματος, με τη μορφή του Ολοήμερου Σχολείου. Οι μαθητές παρακολουθούν το πρόγραμμα του πρωινού Ενιαίου Λυκείου και στη συνέχεια το ειδικό πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου. Το πρόγραμμα προσφέρεται σε τρία απογεύματα που καθορίζονται σε συνεννόηση με τον ενδιαφερόμενο μαθητή. 

Το απόγευμα της Τετάρτης είναι υποχρεωτικό για όλους, αφού αυτή τη μέρα γίνονται τα ομαδικά μαθήματα. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου περιλαμβάνει μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής μουσικής κατεύθυνσης, ατομικά και ομαδικά, δημιουργία μουσικών συνόλων καθώς και προαιρετική ενισχυτική διδασκαλία σε μαθήματα του πρωινού κύκλου όπως στα Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία κ.α.

Δικαίωμα φοίτησης στο Μουσικό Σχολείο έχουν όλοι οι μαθητές/τριες που βρίσκονται τώρα στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου και θα ξεκινήσουν το Λυκειακό κύκλο κατά την επόμενη σχολική χρονιά.  Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που πετύχουν στις εξετάσεις πρόσβασης, μπορούν να εγγραφούν αυτόματα στο Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄.  Αυτό θα απαλλάξει τους ίδιους του μαθητές και τις οικογένειές τους από την ταλαιπωρία των απογευματινών μετακινήσεων και θα τους βοηθήσει να προσαρμοστούν πιο εύκολα στο σχολικό περιβάλλον του Μουσικού Σχολείου.  Σε άλλη περίπτωση, πρέπει το Ενιαίο Λύκειο στο οποίο θα εγγραφούν να προσφέρει το μάθημα «Θέματα Μουσικής» (κατεύθυνσης, τετράωρο).  

Οι μαθητές επιλέγονται με γραπτές εξετάσεις στη θεωρία, στα ακουστικά και μετά από ακρόαση σε ένα μουσικό όργανο της επιλογής τους, συμπεριλαμβανομένης και της φωνής.  Η διαδικασία επιλογής ολοκληρώνεται με συνέντευξη. Στο τέλος κάθε τετραμήνου και σχολικού έτους, δίνεται στους μαθητές το «Ενδεικτικό Ετήσιας Επίδοσης» με όλες τις βαθμολογίες των μαθημάτων, ενώ στη Γ΄ Λυκείου δίνεται το «Πιστοποιητικό Φοίτησης Μουσικού Σχολείου», που είναι το μόνο Πιστοποιητικό μουσικής σχολής στην Κύπρο που εκδίδεται με την έγκριση Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με Μουσικού Λυκείου Πάφου
επισκεφτείτε μας στα ακόλουθα.